Věděli jste, že artyčoky jsou druh bodláku? Ano, i když je často považována za zeleninu a je známá pro své potenciální léčivé vlastnosti pocházející ze Středomoří. Existuje mnoho výhod artyčoku ze zlepšení trávení pro zdraví srdce a jater. Artyčok je také stále oblíbenější jako doplněk kvůli jeho vysokým koncentracím sloučenin.

Artyčoky jsou nedoceněnou superpotravinou, která je bezpochyby lahodná, snadno se připravuje a je zábavná. Pojďme si projít tento článek, abychom podrobně poznali výhody artyčoku.

Nutriční hodnota artyčoku:

Artyčoky jsou bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty a zároveň mají nízký obsah tuku. Má také draslík, železo, fosfor a hořčík ve stopových množstvích, zatímco má folát, vitamíny A a K v hojnosti.

Můžete získat 7 gramů vlákniny v jednom médiu, artyčoku, s RDI 23 až 28%. Artyčok má čtyři gramy bílkovin a pouze 60 kalorií na střední artyčok pro rostlinnou stravu. Artyčok je navíc řazen mezi zeleninu s nejvyšším obsahem antioxidantů.

Živiny na porci:

Zde jsou živiny, které můžete najít v jednom středně velkém vařeném artyčoku bez soli:

  • 64 kalorií.
  • 0,4 gramu tuku.
  • 72 gramů sodíku.
  • 14 gramů sacharidů.
  • 7 gramů vlákniny.
  • 1,2 gramu cukru.
  • 3,5 gramů bílkovin.
  • 8,9 mg vitamínu C.
  • 343 mg draslíku.
  • 50,4 mg hořčíku.

Zdravotní přínos artyčoku:

Artyčoky mohou být skvělým předkrmem, přílohou nebo svačinou, která přináší nutriční výhody, ať už se rozhodnete je vařit v páře nebo vařit. Nyní si projdeme všechny výhody artyčoku:

1. Vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku:

Artyčok pomáhá udržet pocit sytosti, protože je bohatým zdrojem vlákniny. Půl šálku artyčoku obsahuje asi sedm gramů vlákniny, tedy téměř pětinu množství doporučeného pro muže a více než čtvrtinu doporučeného množství pro ženy. Kromě toho je artyčok bohatým zdrojem kyseliny listové, vitamínů C a K a minerálů, jako je železo, draslík, fosfor a hořčík. Jedno médium, artyčok, má přibližně 4 gramy bílkovin a má pouze 60 kalorií.

2. Udržuje trávicí systém zdravý:

Udržování zdravého trávicího systému je jednou z výhod výtažků z listů artyčoku. Pomáhá urychlit příjem potravy trávicím traktem zvýšením toku žluči a také zmírňuje příznaky nadýmání a plnosti. Kromě toho mohou extrakty z listů artyčoku pomoci zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku, jak uvádí britská studie. Artyčok vyživuje zdravé probiotické bakterie ve střevech, zlepšuje zdraví střev, protože je to vláknitá zelenina.

3. Prospěšné pro váš imunitní systém:

Artyčok pomáhá pečovat o váš imunitní systém, protože je bohatým zdrojem vitamínů C. Kromě toho posiluje střevní flóru a zlepšuje imunitu, protože artyčok je vynikající prebiotikum. Pomáhá také přispívat k silnému imunitnímu systému, protože artyčok je dobrým zdrojem železa. Tato zelenina také zvyšuje obranyschopnost těla proti nemocem, protože je bohatým zdrojem mnoha dalších fytonutrientů, jako je mnoho druhů zeleniny. Artyčoky také pomáhají s regenerací buněk posílením imunity pomocí vysokého množství bílkovin.

4. Snižuje cholesterol

Mezi výhody extraktu z listů artyčoku patří snížení cholesterolu zvýšením dobrého cholesterolu v těle. Podle studie má konzumace extraktů z listů artyčoku pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v našem těle. Podle hodnocení 700 lidí došlo ke snížení celkového a špatného LDL cholesterolu, když byl denně doplňován extrakt z listů artyčoku po dobu 5 až 13 týdnů. Navíc při pravidelné konzumaci výtažků z artyčoků dochází ke snížení o 30 % špatného LDL cholesterolu a 22 % triglyceridů, jak vyplývá ze studie na zvířatech.

Artyčok pomáhá předcházet tvorbě cholesterolu pomocí antioxidantu zvaného luteolin. Pomáhá také snižovat celkovou hladinu cholesterolu tím, že povzbuzuje vaše tělo k efektivnějšímu zpracování tvorby cholesterolu.

5. Snižte hladinu glukózy v krvi:

Artyčoky dokážou udržet hladinu cukru v krvi stabilní, což je pro pacienty s diabetem nezbytné, protože se jedná o zeleninu bohatou na vlákninu. Vláknina pomáhá předcházet náhlému nárůstu hladiny cukru v krvi tím, že umožňuje pomalejší absorpci glukózy do krve. Kromě toho může topinambur zlepšit sekreci inzulínu u diabetických pacientů podle studie. Artyčok také inhibuje aktivitu enzymu zvaného α-glukosidáza, který by mohl zvýšit hladinu cukru v krvi štěpením škrobu na glukózu.

6. Kontroluje krevní tlak:

Pokud již máte zvýšený krevní tlak, výhody konzumace artyčoků zahrnují přirozené snížení krevního tlaku. Například každodenní konzumace výtažků z artyčoku po dobu 12 týdnů snížila diastolický a systolický krevní tlak v průměru o 2,76 a 2,85 podle studie provedené na 98 mužích s vysokým krevním tlakem ( 10 ) . Kromě toho, podle studií na zvířatech a ve zkumavkách, výtažky z artyčoku hrají roli při rozšiřování krevních cév tím, že podporují enzym zvaný eNOS. Je však potřeba více studií na lidech.

Artyčoky mohou pomoci regulovat krevní tlak, protože jsou bohatým zdrojem draslíku. Protože však tyto studie používaly vysoce koncentrované výtažky z artyčoků, není jasné, zda konzumace celých artyčoků poskytuje stejné výhody.

7. Pomoc při prevenci srdečních chorob:

Přínosy artyčoku pro zdraví srdce se připisují vysokému množství vlákniny. Podle italské studie navíc do značné míry pomáhá zlepšit zdraví srdce tím, že vykazuje účinek na snížení lipidů a glykemie . Kromě toho, aby bylo vaše srdce chráněno před poškozením a nemocemi, snížení krevního tlaku může být způsob, který je připisován obsahu draslíku v artyčoku. Kromě toho mohou být antihypertenzní účinky šťávy z listů artyčoku prospěšné u lidí s mírnou hypertenzí.

8. Zlepšuje funkci ledvin:

Schopnost artyčoku (extrakt z listů Cardunculus) snižovat cholesterol pomáhá napravit poškozené poškození a funkce ledvin snížením hladiny glukózy v krvi. Konzumace artyčoků může léčit komplikace způsobené hypercholesterolemií, jako je zvýšená hladina glukózy v krvi a poškození ledvin.

9. Hladký pohyb střev:

Výtažky z listů artyčoku pomáhají zmírnit zácpu a průjem a snižují riziko některých druhů rakoviny střev tím, že udržují váš trávicí systém zdravý. To je umožněno pomocí prebiotické vlákniny zvané inulin.

Konzumace extraktu z artyčoku obsahujícího inzulín každý den po dobu tří týdnů zaznamenala zlepšení střevních bakterií podle studie provedené na 12 dospělých. Kromě toho můžete také získat úlevu od pálení žáhy, nevolnosti, nadýmání a příznaků zažívacích potíží s konzumací výtažků z artyčoku.

Konzumace extraktu z listů artyčoku denně po dobu šesti týdnů snížila příznaky, jako je plynatost a nepříjemné pocity plnosti ve studii provedené na 247 lidech s poruchami trávení.

Artyčoky mají přirozeně se vyskytující sloučeninu zvanou cynarin, která zlepšuje trávení určitých tuků a urychluje pohyb střev stimulací produkce žluči.

10. Chrání játra:

Pravidelná konzumace výtažků z artyčoku může pomoci zmírnit příznaky nealkoholického ztučnění jater a chránit vaše játra před poškozením. Kromě toho mají artyčoky dvě sloučeniny zvané cynarin a silymarin, které pomáhají snižovat toxiny ve vašem těle a zlepšují zdraví jater. Výhody artyčoku jsou podobné jako u ostropestřce s jeho vlastnostmi regenerujícími játra.

Výtažky z listů artyčoku pomáhají snižovat oxidační stres na játra, jak vyplývá z turecké studie. Pomáhá také odstraňovat škodlivé toxiny z vašich jater zvýšením produkce žluči. V jiné studii užívání artyčokového extraktu po dobu dvou měsíců snížilo zánět jater a snížilo ukládání tuku u obézních dospělých s nealkoholickým ztučněním jater.

11. Chrání před rakovinou:

Podle několika studií se zjistilo, že výtažky z artyčoku mají negativní účinky na buňky rakoviny prsu. Artyčoky mohou také zpomalit aktivitu v rakovinných buňkách jater pomocí flavonoidu zvaného silymarin, který podle výzkumu působí jako činidlo proti rakovině.

Artyčoky také omezují růst rakovinných buněk pomocí antioxidantů, jmenovitě rutinu, kvercetinu a kyseliny gallové. Artyčoky navíc díky svým polyfenolům vyvolaly smrt rakovinných buněk. Například sloučenina zvaná apigenin, která je antioxidantem v polyfenolech, může podle jiných zpráv zabíjet buňky rakoviny slinivky.

12. Protizánětlivé:

U mnoha lidí dochází k nárůstu chronických zánětlivých onemocnění v důsledku dlouhodobých opakovaných zánětů. Chronická onemocnění jsou Světovou zdravotnickou organizací považována za největší hrozbu pro lidské zdraví. Protizánětlivé vlastnosti artyčoků údajně podporují pravidelnost stolice tím, že snižují nadýmání a napomáhají trávicímu procesu.

13. Zbavte se velkých pórů:

Mezi výhody artyčoku pro pokožku patří snížení výskytu velkých pórů. Kromě toho má tato zelenina vysoké množství vitaminu C, které vám pomáhá zajistit svěží a mladistvě vypadající pokožku tím, že redukuje vzhled pórů. Přispívá také ke zdravému vývoji kolagenu. Artyčok také zlepšuje vzhled pokožky tím, že se zbavuje toxinů ve vašem těle.

14. Zpomalte stárnutí:

Komplexní účinky extraktu z listů artyčoku na pokožku přicházejí s pečlivým a pravidelným používáním. Výtažky z listů artyčoku pomáhají bojovat proti volným radikálům pomocí antioxidantů, které zahrnují kyseliny ferulové, kávové a silymarin. Kromě toho budete moci pomocí těchto antioxidantů minimalizovat výskyt jemných linek, vrásek a skvrn.

15. Zlepšuje zdraví vlasů:

Artyčoky mohou být dobré pro zdraví vašich vlasů tím, že jim dodají lesklý a pružný vzhled, protože jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B a C, vápníku a fosforu. Listy artyčoku můžete svinout asi 30 minut. Poté tekutinu po vychladnutí sceďte a naneste na vlasy. Nechte ho na vlasech přes noc a ráno si vlasy umyjte teplou vodou. Pomáhá léčit problémy s vlasy, jako jsou lupy a suchá pokožka hlavy, čímž zlepšuje vzhled vašich vlasů.

Vedlejší účinky artyčoku:

Artyčoky jsou prospěšné pro naše zdraví, ale u některých lidí mohou způsobit některé vedlejší účinky. Vedlejší účinky artyčoku jsou:

  • Lidé s problémy s játry musí být opatrní při konzumaci artyčoků, protože mohou stimulovat tok žluči.
  • S výtažky z listů artyčoku je také možnost kontrakce žlučníku. Pokud tedy trpíte obstrukcí žluči nebo žlučovými kameny, vyhněte se konzumaci artyčoků nebo se před konzumací poraďte se svým lékařem.
  • Někteří lidé mohou při konzumaci artyčoku najít potřebu často močit.
  • Problémy s dýcháním nebo polykáním, kopřivka a svědění jsou alergické reakce, které mohou někteří lidé pociťovat při konzumaci artyčoků.