Klíčky si v poslední době získávají oblibu mezi milovníky zdraví kvůli jejich zdravotním přínosům. Naklíčené potraviny jsou nabité živinami, což z nich dělá první volbu pro každého, kdo se snaží zhubnout nebo zůstat zdravý. Klíčky jsou plné několika mikroživin, bílkovin, enzymů, vlákniny a skrovných kalorií, což jim dává jméno nutriční elektrárna.

Díky procesu klíčení jsou klíčky bohaté na živiny. Kromě toho je přímočaré zařadit do svého jídelníčku klíčky, které vám také pomohou omezit přejídání. V tomto článku vám představíme několik výhod klíčků.

Různé druhy klíčků:

Na trhu jsou k dispozici různé druhy klíčků a některé z běžných typů jsou:

  • Hrachové a fazolové klíčky: Zelený hrášek, garbanzo fazole, mungo fazole, sójové boby, černé a ledvinové fazole, čočka.
  • Listové a zeleninové klíčky: Brokolice, klíčky pískavice, zelené hořčice, klíčky ředkvičky.
  • Naklíčená zrna: Hnědá rýže, quinoa, klíčky amarantu, oves, pohanka.
  • Semena a ořechové klíčky: Slunečnicové klíčky, dýňová semínka, mandle, ředkvičky.

Nutriční fakta klíčků:

K dispozici je tolik druhů klíčků. Přestože všechny nabízejí téměř podobnou výživu, každá má svůj specifický soubor živin, které nám dávají. Klíčky jsou obecně vynikajícími zdroji:

  • Draslík.
  • Vápník.
  • Folát.
  • Hořčík.
  • Beta-karoten.
  • Vitamín K.

Pokud jde o živiny přítomné v každém druhu klíčků, zde jsou některé podrobnosti:

  • Fazole mungo: Bílkoviny, vláknina, vitamíny A a C.
  • Klíčky vojtěšky: Vitamíny A, B, C, E a K.
  • Klíčky čočky: Bílkoviny.
  • Růžičková kapusta: Nejbohatší zdroj vitamínu K, C, antioxidantů, draslíku.

Výhody konzumace klíčků denně:

Se všemi informacemi o nutričním profilu klíčků není divu, že jsou klíčky považovány za nutriční velmoci. Pojďme si projít následující část, která vám pomůže porozumět výhodám konzumace klíčků a tomu, jak je můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku.

1. Reguluje krevní tlak:

Klíčky jsou považovány za nutriční potravinu a jsou nejekonomičtější možností, která vám poskytuje spoustu výhod. Nejvyšší koncentrace bílkovin, minerálů, enzymů, antioxidantů, antikarcinogenů, vitamínů a minerálních látek se nachází ve fázi klíčení semen. Klíčky navíc prokázaly svou schopnost snižovat krevní tlak pomocí antioxidantu zvaného glukorafanin.

2. Pomáhá zvyšovat hemoglobin:

Jedním z hlavních důvodů poklesu hladiny hemoglobinu je nedostatek kyseliny listové. Kyselina listová hraje zásadní roli při tvorbě červených krvinek a je vitamínem B-komplexu. Proto pravidelná konzumace klíčků pomůže vašemu tělu zvýšit hladinu hemoglobinu, protože jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Pokud tedy hledáte cenově efektivní, zdravý a přirozený způsob, jak zvýšit hladinu hemoglobinu v těle, snažte se jíst klíčky tak často, jak je to možné.

3. Prospěšné pro zdraví srdce:

Podle studií na zvířatech mají klíčky cizrny nižší hladinu špatného cholesterolu, a tím chrání vaše srdce. Kromě toho dále přispívají ke kardiovaskulárnímu zdraví zlepšením tukových změn v aortě pomocí fytoestrogenů přítomných v klíčcích cizrny.

Brokolicové klíčky jsou další alternativou, o které je známo, že zlepšují zdraví srdce pomocí antioxidační sloučeniny zvané glukorafanin

Přestože je zapotřebí dalšího výzkumu, klíčky mohou pomoci předcházet stavu zvanému ateroskleróza zlepšením zdraví krevních cév pomocí sloučeniny zvané sulforafan

4. Pomáhá při hubnutí:

Když chceme zhubnout, zkoušíme značné množství věcí. Ale klíčky mohou být snadným, nákladově efektivním, snadno vyrobitelným a na bílkoviny bohatým řešením pro hubnutí. Vysoké množství vlákniny a méně kalorií z něj činí relevantní řešení pro lidi všech věkových kategorií. Konzumace misky klíčků navíc pomůže omezit vaši chuť k jídlu tím, že se budete cítit sytější po dlouhou dobu, díky čemuž rychle shodíte tato kila.

5. Lék na anémii:

Chudokrevnost je jedním z běžných problémů, kterým čelí mnoho z nás. Klíčky s velkým množstvím vitamínu C, jako je růžičková kapusta, umožňují vašemu tělu lépe využívat železo tím, že podporují vstřebávání železa. Zlepšení vstřebávání železa pomáhá léčit anémii. To je důvod, proč se konzumace klíčků doporučuje těm, kteří jsou chudokrevní.

6. Zlepšuje vaše trávicí zdraví:

Podle mnoha studií proces klíčení zvyšuje obsah bílkovin a vlákniny, což z nich dělá vynikající variantu pro zdravé trávení. Kromě toho klíčky brokolice svými antioxidačními vlastnostmi pomáhají chránit sliznici tlustého střeva člověka před škodlivými účinky oxidačního stresu. Brokolicové klíčky také indukují různé antioxidační enzymy, které chrání gastrointestinální trakt pomocí sloučeniny sulforafanu.

7. Prospěšné pro oči:

Klíčky pomáhají zlepšit zrak a zdraví spermií, protože jsou bohatým zdrojem vitamínu A. Tento vitamín také pomáhá při udržování vašeho těla a vývoji mozku. Konzumace klíčků navíc prokazatelně zabraňuje vzniku šedého zákalu a regeneraci svalů.

Lutein a zeaxanthin jsou dva silné antioxidanty, které pomáhají zlepšit zdraví zraku, a v růžičkové kapustě jsou přítomny ve vysokém množství. Tyto antioxidanty také pomáhají snižovat riziko makulární degenerace související s věkem.

8. Může posílit imunitní systém:

Růžičková kapusta, brokolice patří do kategorie brukvovité zeleniny, která podporuje lepší fungování imunitního systému, protože je bohatá na antioxidanty. Tyto klíčky podporují signalizaci membránových buněk a udržují správné fungování buněk, protože tyto klíčky obsahují cholin. Kromě toho růžičková kapusta také pomáhá při prevenci a léčbě nemocí, protože má vysoké množství vitamínu C.

9. Svalový nárůst:

Klíčky mohou vypadat maličké, ale působivé množství vlákniny, kyseliny listové, vitamínu C a draslíku z nich udělá vašeho nejlepšího přítele, zvláště pokud chcete nabrat svalovou hmotu. Kromě toho konzumace klíčků a brukvovité zeleniny vám pomůže napumpovat svalovou hmotu, protože jsou bohaté na glukosinoláty.

10. Snižte kyselost:

Klíčky mohou být vynikající možností, jak snížit kyselost ve vašem těle, protože jsou vysoce zásadité, a proto jsou dobré pro fungování vašeho trávicího systému. Kromě toho pomáhají snižovat žaludeční kyselinu, protože mají přirozeně nízký obsah tuku a cukru. Některá semena, která můžete zahrnout pro klíčení, která snižují kyselost, jsou fazole, čočka, dýňová semínka, lněná semínka, mandle, slunečnicová semínka a sezamová semínka.

11. Růst vlasů:

Klíčky mají přiměřené množství vitamínu C, které podporují růst vlasů a účinně předcházejí mnoha poruchám vlasů, jako je alopecie. Oxid křemičitý je kromě vitamínů a minerálů dalším minerálem hojně dostupným v klíčcích. Existují jisté výhonky, jako je vojtěška, které zpomalují vypadávání vlasů a zastavují plešatost kvůli obsahu oxidu křemičitého. Kromě toho pomáhá přispívat k opětovnému růstu vlasů, takže jsou silnější a delší.

12. Může zabránit předčasnému stárnutí:

Klíčky mají vysoké množství beta-karotenu přeměněného na retinol, který pomáhá s tvorbou kolagenu, který má vlastnosti proti stárnutí. To je důvod, proč nacházíme retinol jako nedílnou součást produktů proti stárnutí pleti. Zahrnutím klíčků, jako je růžičková kapusta, můžete zůstat déle bez vrásek.

13. Udržuje lupy pryč:

Nezdravá pokožka hlavy může být místem rozmnožování plísní, které mohou mít za následek lupy, svědění a šupinatou pokožku hlavy. To může mít za následek vypadávání vlasů, protože odstraňuje zdravé vlasové folikuly. Antifungální vlastnosti selenu přítomného v klíčcích odvracejí svědění pokožky hlavy a udržují na uzdě lupy.

14. Udržuje pokožku hlavy a vlasy hydratované:

Minerály přítomné v klíčcích pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu vlhkosti pokožky hlavy a pomáhají léčit celou řadu problémů s vlasy. Pomáhá přenášet kyslík z vašeho krevního řečiště do vlasových kořínků a pokožky hlavy právě kvůli železu přítomnému v klíčcích. Klíčky obsahují také vysoké hladiny zinku, které jsou nezbytné pro produkci kožního mazu a doplňování buněk, čímž jsou vaše vlasy a vlasová pokožka hydratované.

15. Zlepšuje texturu pleti:

Zdraví našeho trávicího systému se odráží na naší pokožce. Proto, aby byla vaše pleť krásnější a zářivější, musíte začít jíst zdravá jídla. Konzumace klíčků má méně kalorií a je bohatým zdrojem živin, které zdravě vyživují vaše tělo, díky čemuž je účinek viditelný na vašem povrchu.

16. Snižuje zánět:

Klíčky mungo a růžičková kapusta mají protizánětlivé sloučeniny, které snižují riziko chronických onemocnění. Kromě toho pravidelná konzumace klíčků pomůže snížit hladinu cholesterolu ve vašem těle pomocí životně důležitých antioxidantů nazývaných isoflavony. Pomáhají také snižovat svalové křeče a snižují krevní tlak díky významnému množství biologicky dostupného draslíku.

Jak jíst klíčky:

Příprava pokrmu s klíčky je cenově výhodná a poměrně jednoduchá. Přestože příprava netrvá déle než dvě minuty, budete muset semena den předem namočit.

Proces klíčení:

  • Vyberte si prosím své oblíbené obiloviny nebo luštěniny a vložte je do misky.
  • Do misky nalijte vodu, dokud se semínka důkladně nevsáknou.
  • Mísu zakryjte a nechte je přes noc namočené.
  • Druhý den ráno vodu slijte a misku přikryjte tenkou bavlněnou utěrkou.
  • Večer opět opláchněte a slijte vodu z luštěnin nebo zrn.
  • Stejný postup opakujte další den.
  • Najdete bělásky vycházející ze semen nebo luštěnin. To znamená, že vaše klíčky jsou připraveny.
  • Tyto klíčky můžete použít do salátů, kari, polévek, omelety atd.

Nežádoucí účinky klíčků:

Všechny výhody konzumace klíčků jsme prošli ve výše uvedené části. Ale co vedlejší účinky?

  • Možnost otravy jídlem je jediným známým vedlejším účinkem klíčků. Než je tedy sníte, ujistěte se, že klíčky správně uvaříte.
  • Existuje šance, že lidé zažijí kyselost po konzumaci syrových klíčků. V takovém případě je uvařte a přidejte do jídla.

Klíčky jsou výživné, účinné, ale jednoduché potraviny, které nabízejí výhody, které vyžadují trochu trpělivosti. Přestože jsou výhody poměrně vysoké, sledujte růst bakterií, které mohou způsobit otravu jídlem. Při přijímání správných opatření můžete využít všech výhod, aniž byste museli řešit neblahé důsledky.